Veleposlaništvo RS London /Gospodarstvo /

Gospodarstvo

Ekonomski oddelek na Veleposlaništvu Republike Slovenije v Londonu je namenjen vzdrževanju in vzpostavljanju stikov z državo sprejemnico na gospodarski, institucionalni ter podjetniški ravni. Oddelek nudi koristne informacije o gospodarskem položaju, novostih na gospodarskem področju, aktualnih gospodarskih gibanjih, ter informacije slovenskim podjetjem, ki bi želela poslovati na britanskem trgu. Prav tako nudi pomoč britanskim podjetjem, ki iščejo partnerje na slovenskem trgu z namenom uvoza ali investiranja.

Kontakt:

Darja Slokar, Ekonomska svetovalka
T: + 44 (0)20 7222 5700
E: sloembassy.london(at)gov.si

 

 

Slovensko gospodarstvo je od vstopa v EU leta 2004 dosegalo povprečno 5-odstotno rast in s tem stalno presegalo povprečno rast v EU. Po vrhuncu v letu 2007, ko se je slovenski BDP okrepil za 6,9%, je globalna kriza zajela tudi Slovenijo in upočasnila rast.

V začetku leta 2007 je Slovenija uvedla evro, konec leta pa je dobila tudi vabilo za začetek pogajanj o včlanitvi v OECD. Poleti 2010 je Slovenija postala 32. članica Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj.

Slovensko gospodarstvo je izrazito izvozno usmerjeno, več kot dve tretjini menjave s tujino odpade na države članice EU. Na drugi strani tradicionalno močne povezave s trgi Zahodnega Balkana Slovenijo postavljajo v edinstven položaj.

 

 

Koristne povezave

Osrednje stičišče za informacije o poslovnih priložnostih na britanskem trgu lahko najdete na strani Izvoznega okna TUKAJ

 

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo

Ministrstvo za finance

Urad za makroekonomske analize in razvoj

Banka Slovenije

Ljubljanska borza

Statistični urad

SPIRIT - Javna agencija Republike Slovenije za spodbujanje podjetništva, internacionalizacije, tujih investicij in tehnologije

Invest Slovenia

Podjetniški portal

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS)

Center za mednarodno poslovanje (GZS)

Podjetniški register GZS