Veleposlaništvo RS London /Novice /
23.04.2010  

SLOVENIJA ODSLEJ Z GENERALNIM KONZULATOM NA ŠKOTSKEM

V sredo, 21. aprila sta veleposlaništvo RS v Londonu in generalni konzulat RS v Edinburghu organizirala sprejem ob povišanju konzulata v generalni konzulat ter napredovanju ga. Ane Wersun v generalno častno konzulko RS na Škotskem.

Generalna častna konzulka na Škotskem Ana Wersun in veleposlanik Iztok Jarc 

Sprejema se je udeležila vrsta uglednih predstavnikov škotskega javnega življenja, vključno s predsednikom škotskega parlamenta Alexom Fergussonom, podpredsednico vlade ter ministrico za zunanje zadeve in kulturo Fiono Hyslop, županom Edinburgha Georgeom Grubbom, predstavniki konzularnega zbora v škotski prestolnici, Slovenci, živeči na Škotskem, ter drugi prijatelji Slovenije.

Generalna častna konzulka, veleposlanik, podpredsednica škotske vlade Fiona Hyslop in predsednik škotskega parlamenta Alex Ferguson

Veleposlanik Jarc je v nagovoru udeležencem sprejema poudaril, da je povišanje konzulata in konzulke na eni stran potrditev odličnega dela in predanosti ga. Ane Wersun, hkrati pa priča tudi o pomenu, ki ga Slovenija pripisuje razvoju prijateljskih odnosov ter vsestranskega sodelovanja s Škotsko. Generalna častna konzulka ga. Ana Wersun se je zahvalila vsem, ki ji pomagajo pri njenem poslanstvu od imenovanja za častno konzulko v letu 2004. Udeležence sprejema sta nagovorila tudi predsednik škotskega parlamenta g. Alex Fergusson ter podpredsednica vlade Fiona Hyslop. Oba sta se ga. Wersun zahvalila za njeno vlogo pri zbliževanju Slovencev in Škotov ter potrdila interes škotske strani za nadgradnjo odnosov s Slovenijo.

V času obiska na Škotskem sta se veleposlanik Jarc in generalna častna konzulka ga. Wersun med drugim srečala s škotskim ministrom za okolje in podeželske zadeve Richardom Lochheadom, ministrom za finance in trajnostni razvoj Johnom Swinneyjem ter z vodjem vladnega urada za letalstvo Kenom Crawfordom. Teme teh pogovorov so bile možnosti okrepitev sodelovanja med Slovenijo in Škotsko na področju nizko-ogljičnih tehnologij in turizma.