Veleposlaništvo RS London /Novice /
09.08.2010  

DEJAN SLUGA - gost umetniškega ateljeja v Londonu mesecu avgustu 2010

Za rezidenco v Londonu sem bil izbran kot kustos za fotografijo, namen bivanja pa so delovna srečanja z akterji angleške (londonske) fotografske scene. Po eni strani gre za že prej vzpostavljena sodelovanja v okviru festivala avtorske fotografije, katerega direktor sem, po drugi pa za vzpostavitev sodelovanj z galerijo Photon, ki jo vodim.

V prvem tednu bivanja sem preživel dva dneva v Miller/Penrose Archive, kjer sem skupaj z direktorjem Arhiva, Antonyjem Penrosom pripravljal gostovanje in spremljevalni program za razstavo Lee Miller v Ljubljani v okviru festivala Fotonični trenutki (oktober – november letos). Opravil sem nekajurni delovni sestanek z Michaelom Diemarjem iz Diemar/Noble Gallery, s katero pripravljamo izmenjavo razstav.

V drugem tednu svojega bivanja imam dogovorjena srečanja z uredniki specializiranih fotografskih revij British Journal of Photography in Next Level. Za slednjo pripravljam prispevek o sodobni fotografiji v srednji in jugovzhodni Evropi, s poudarkom na novejših trendih v slovenski fotografiji. Uredništva ostalih pomembnih publikacij s tega področja nameravam prav tako seznaniti oz. jim predstaviti slovensko in regionalno sceno v upanju na objave in sodelovanja v prihodnje. Ker na festivalu Fotonični trenutki redno predstavljamo tuje fotografske revije in založbe, nameravam nekatere povabiti v Ljubljano. Pogovor bo torej tekel tudi o načinu njihove predstavitve v Ljubljani.

Do konca mojega bivanja imam še planirana srečanja s predstavniki inštitucij, galerij in organizacij, ki so relevantne na področju moderne in sodobne fotografije.

www.photon.si

www.mesecfotografije.si