Veleposlaništvo RS London /Novice /
07.03.2018  

Promocija poslovnega in investicijskega okolja Slovenije v Edinburgu

V organizaciji Gospodarske zbornice Edinburg, Sveta britanskih gospodarskih zbornic v Evropi (COBCOE) in Britansko-slovenske gospodarske zbornice (BSCC) ter s podporo in sodelovanjem Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo RS, Javne agencije SPIRIT Slovenija in Veleposlaništva RS v Londonu je dne 6. marca 2018 na Škotskem v središču Edinburga potekala investicijska konferenca pod naslovom "SLOVENIA Investment and Smart Industries Conference". Preko petdesetim udeležencem je bilo predstavljeno slovensko gospodarstvo, poslovno okolje, investicijske priložnosti v različnih sektorjih, primeri aktualnih tujih naložb ter tudi Slovenija kot turistična destinacija. Dogodek je bil naslednji od predstavitev investicijskih potencialov Slovenije v Združenem kraljestvu, s predhodno izvedbo foruma v začetku decembra lani v Londonu.

Prisotne je najprej nagovorila izvršna direktorica Gospodarske zbornice Edinburg Liz McAreavey. Med drugim je poudarila interes za nadgradnjo gospodarskega sodelovanja med Škotsko in Slovenijo ter ob tem izpostavila sektorje, pri katerih Škotska še posebno izstopa: kreativne industrije, finančne storitve ter povezovanje raziskav na univerzah s potrebami industrije.

 

 

 

Sledil je nagovor slovenskega veleposlanika mag. Tadeja Rupla, ki je med drugim poudaril izrazito izvozno naravnanost ter inovativnost in v prihodnost usmeritev slovenskega gospodarstva, v povezavi s strategijo pametne specializacije in prehodom v cirkularno gospodarstvo. Izpostavil je tudi primerjalne prednosti Slovenije za investiranje, med drugim strateško geografsko pozicijo ter kvalitetno infrastrukturo in delovno silo.

 

V predstavitvi je vodja Sektorja za internacionalizacijo Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo mag. Matej Skočir med drugim izpostavil kontinuirano visoko rast slovenskega gospodarstva v zadnjih letih. Izpostavil je tudi stimulativno investicijsko okolje v Sloveniji ter navedel prioritetna področja strategije pametne specializacije in primere uspešnega izvajanja tujih neposrednih investicij v Slovenijo.

Sledila je predstavitev Slovenije kot turistične destinacije s strani vodje Informacijske pisarne STO v Londonu Mladena Ljubišića. Med drugim je predstavil pomen slogana slovenskega turizma "Green.Active.Healthy", informiral glede nosilne teme aktivnosti v prihodnjih dveh letih - kulture ter možnostih obiska Slovenije v niši t.i. čebelarskega turizma.

V predstavitvi glavnega izvršnega direktorja Družbe za upravljanje terjatev bank-DUTB Imreja Balogha so bile med drugim izpostavljene konkurenčne investicijske prednosti Slovenije na področju proizvodnje, turizma, lastniškega kapitala, nepremičnin ter odkupa terjatev, ki so v portfelju družbe.

V zaključnem delu investicijske konference je potekala okrogla miza pod naslovom "Why Invest in Slovenia?", pod moderatorstvom izvršne direktorice COBCOE Anne-Marie Martin. Sodelovali so predsednik divizije stekla v Steklarni Hrastnik Andrej Božič, predsednik BSCC Miha Žerko, prokurist Steklarne Rogaška Jim Walsh ter direktor BSW Timber Group Alexander G. Brownlie. Osrednja tema pogovorov so bile primerjalne prednosti poslovnega okolja Slovenije z vidika vzpostavitve, delovanja oziroma investiranja na tem trgu.