Veleposlaništvo RS London /Novice /
16.03.2018  

Izjava MZZ v zvezi z dogodkom v Salisburyju

Ministrstvo za zunanje zadeve je zaskrbljeno nad napadom na Sergeja in Julijo Skripal, v katerem je bil uporabljen živčni strup, ter ga v celoti obsoja. Združeno kraljestvo je naša zaveznica, partnerska in prijateljska država, zato mu izražamo našo polno solidarnost. Gre za sprevrženo dejanje, ki je v nasprotju z mednarodnim humanitarnim pravom in civilizacijskimi vrednotami.

Slovenija je podpisnica Konvencije o prepovedi razvoja, proizvodnje, kopičenja zalog in uporabe kemičnega orožja ter članica Organizacije za prepoved kemičnega orožja, zato odločno obsojamo sleherno uporabo kemičnega orožja. Obenem se je potrebno zavedati, da je možnost dostopa organiziranega kriminala ali terorističnih skupin do tovrstnih sredstev eden glavnih sodobnih varnostnih izzivov.

V interesu vseh odgovornih članic mednarodne skupnosti je, da se izvede celovita preiskava dogodkov v Združenem kraljestvu, v kateri bodo v dobri veri sodelovale vse strani, vključno z Rusko federacijo. Takšna preiskava naj pripelje do identifikacije odgovornih ter do njihovega kazenskega pregona.