Veleposlaništvo RS London /Novice /
21.03.2018  

Od 1. aprila 2018 sistem cestninjenja DarsGo

1. aprila 2018 bo Slovenija prešla s sistema cestninskih postaj na sistem cestninjenja v prostem prometnem toku DarsGo. Nov sistem bo obvezen za vsa vozila z največjo dovoljeno maso nad 3,5 tone (težka vozila), tudi za avtobuse. Vozniki težkih vozil se lahko v sistem DarsGo registrirajo na spletni strani www.darsgo.si ali na uporabniških točkah (DarsGo servisih) po vsej državi.

Poleg DarsGo servisov, ki jih upravlja družba DARS, lahko uporabniki obiščejo tudi pooblaščene DarsGo servise na bencinskih črpalkah Petrol, OMV in MOL.

 

DARS poziva uporabnike k čimprejšnji registraciji

Družba DARS poziva podjetja, med njimi tudi tista, ki se ukvarjajo z avtobusnimi prevozi, naj se čim prej registrirajo v sistem DarsGo in pridobijo naprave DarsGo. Na ta način se bodo izognila morebitnim čakalnim vrstam ob prehodu na novi sistem cestninjenja ter visokim globam za vožnjo po avtocestah in hitrih cestah brez naprave DarsGo. Za registracijo v sistem DarsGo morajo uporabniki predložiti prometno dovoljenje in dokazilo o emisijskem razredu EURO, za vozila, registrirana v Sloveniji, pa le prometno dovoljenje. Administrativni stroški za registracijo vsakega vozila in personalizacijo naprave DarsGo znašajo 10 EUR z DDV.

 

Ukinitev ABC-tablic in DARS-kartic

Z vzpostavitvijo sistema DarsGo bodo cestninske postaje prenehale sprejemati ABC-tablice in DARS-kartice, ki jih vozniki težkih vozil uporabljajo v obstoječem cestninskem sistemu. Uporabniki omenjenih elektronskih medijev morebitnega neporabljenega dobroimetja ne bodo mogli prenesti na račun vozila v novem sistemu DarsGo, saj gre za popolnoma ločena sistema. Neporabljeno dobroimetje na ABC-tablicah in DARS-karticah bo družba DARS uporabnikom vrnila na njihov bančni račun. ABC-tablice in DARS-kartice je treba skupaj z izpolnjeno vlogo najkasneje do 30. junija 2018 poslati na naslov: DARS d.d., Dunajska 7, 1000 Ljubljana, Slovenija.