Veleposlaništvo RS London /Novice /
28.01.2010  

Minister Žbogar na mednarodni konferenci o Afganistanu v Londonu

Minister za zunanje zadeve Samuel Žbogar se je danes udeležil Mednarodne konference o Afganistanu, ki so jo soorganizirali OZN, Afganistan in Velika Britanija. Konference na ravni zunanjih ministrov se je udeležilo 69 držav iz vsega sveta, ki so zainteresirane za ureditev razmer v Afganistanu, in med njimi vse EU in Nato članice. Konference so se udeležili tudi GS OZN Ban Ki Moon, visoka predstavnica EU za zunanje zadeve in varnostno politiko baronica Ashton, GS Nata Rasmussen ter visoki predstavniki Svetovne banke, Mednarodnega denarnega sklada in Organizacije islamske konference.

 

Namen konference je bil združiti in okrepiti napore mednarodne skupnosti pri stabilizaciji Afganistana, s ciljem čim hitrejšega in uspešnega prenosa varnostne, politične, upravne in gospodarske odgovornosti za razmere v državi z mednarodne skupnosti na afganistanske oblasti. Strategija prehoda te odgovornosti bo potekala postopoma in bo osredotočena predvsem na področja varnosti, vladanja, krepitve afganistanskih institucij, razvoja, regionalnega sodelovanja in usklajenega delovanja vseh institucionalnih delov mednarodne skupnosti. Afganistan in predstavniki mednarodne skupnosti, ki se udeležujejo konference, so poudarili zavezanost nadaljnji podpori procesu stabilizacije in svoj del odgovornosti za njegovo uspešno dokončanje.

Slovenija bo v duhu sklepov londonske konference predvidoma od jeseni 2010 svojo vojaško prisotnost v Afganistanu v celoti posvetila usposabljanju Afganistanske nacionalne armade ter nadaljevala s projekti civilno-razvojne narave. Govor ministra Žbogarja (v angleščini)

V okviru programa oz. ob robu konference je imel minister Žbogar 27. in 28. januarja tudi vrsto bilateralnih srečanj. Z ministrico za zunanje zadeve ZDA Hillary Rodham Clinton sta govorila predvsem o položaju na Zahodnem Balkanu, s poudarkom na Bosni in Hercegovini. Minister Žbogar se je ločeno sestal še z ministrom za zunanje zadeve Avstralije Stephenom Smithom, ministrom za zunanje zadeve Indije Shri S.M. Krishno, ministrom za zunanje zadeve Kazahstana Kanatom Saudabayevim, ministrom za zunanje zadeve Kuvajta Šejkom dr. Mohammed Sabah Al-Salem Al-Sabahom ter ministrom za zunanje zadeve Združenih Arabskih Emiratov Šejkom Abdullah Bin Zayid al Nahyanom. Med osrednjimi temami pogovorov so bili Afganistan, nadaljnja krepitev dvostranskih odnosov, zlasti na gospodarskem področju, ter globalni izzivi po konferenci UNFCCC v Koebenhavnu.  

Minister Žbogar z zunanjim ministrom Avstralije Stephenom Smithom 

Minister Žbogar se je sestal tudi z britanskim ministrom za Evropo Chrisom Bryantom, s katerim sta se pogovarjala predvsem o širitvi EU in evropski perspektivi Zahodnega Balkana.