Veleposlaništvo RS London /Novice /
01.06.2017  

Počastitev 50. obletnice pobratenja med Mariborom in Kraljevim okrajem Greenwich

Pretekli teden je v Londonu potekala počastitev 50. obletnice pobratenja med mestom Maribor in Kraljevim okrajem Greenwich.

V okviru programa, ki ga je pripravila občina Greenwich v sodelovanju z veleposlaništvom RS v Londonu in Mestno občino Maribor, so potekale številne aktivnosti, katerih primarni namen je bil okrepitev stikov pobratenih partnerjev.

V sklopu programa se je v Londonu mudila tudi delegacija Mestne občine Maribor pod vodstvom župana dr. Andreja Fištravca in v spremstvu podžupan MO Maribor Saše Pelka.

V sredo, 24. maja 2017 se je delegacija pridružila veleposlaniku mag. Ruplu v Old Royal Naval College v Greenwichu na protokolarnem dogodku, na katerem je uradno svojo župansko funkcijo prevzel novi župan Peter Brooks.

  

  Sprejem v Old Royal Naval College

V četrtek, 25. maja 2017 dopoldne se je delegacija udeležila otvoritve parka z imenom »Mariborski park«, s katerim se po novem imenuje park v predelu nove stanovanjske soseske v Woolwich-u. Kraljevi okraj Greenwich je park poimenoval v čast 50 obletnice pobratenja.

 

 Otvoritve »Mariborskega parka« v Woolwichu

Program dogodkov ob 50. obletnici pobratenja med mestom Maribor in Greenwich se je zaključil z večernim sprejemom, ki ga je gostila Občina Greenwich. Na njem sta častne goste najprej nagovorila vodja občine svetnica Denise Hyland ter veleposlanik Rupel, ki sta ob tej priložnosti poudarila pomembnost tovrstnega povezovanja, ki so morda dandanes zaradi določene politične klime še toliko bolj aktualna. Veleposlanik Rupel je v svojem nagovoru tudi čestitati obema mestoma za uspešen model povezovanja dveh narodov ter se zahvalil gostiteljem. Pred začetkom kulturnega programa sta goste nagovorila tudi župana Brooks in Fištravec.

 

  Sprejem v Mestni hiši v Woolwichu

 

   Župan MOM dr. Fištravec in župan občine Greenwich Peter Brooks

V program sprejema je bil vključen tudi Zavod za turizem Maribor-Pohorje, ki je pripravil degustacijo slovenskih vin iz štajerske regije.

Po uradnih nagovorih je sledil kulturni program, ki je vseboval baletno predstavo koreografa Edwarda Clug-a Radio & Juliet, ki jo je izvedel gostujoči baletni ansambel SNG Maribor ter uvodno predstavo študentov Millennium Performing Art College iz Greenwicha.

 

  Baletna predstava koreografa Edwarda Clug-a Radio & Juliet

Gostovanje Slovenskega narodnega gledališča Maribor z vrhunsko baletno predstavo Radio in Juliet je predstavljalo priložnost, da se vezi med mestoma manifestirajo tudi na področju kulture. S tem se odpirajo tudi možnosti nadaljnjega povezovanja in sodelovanja na številnih drugih področjih, kot so gospodarsko oz. podjetniško, znanstveno, visokošolsko in umetniško.