Veleposlaništvo RS London /Novice /
10.07.2009  

Zmaga slovenska violinistke Lane Trotovšek na dveh prestižnih tekmovanjih v Londonu

Zmaga slovenska violinistke Lane Trotovšek  na dveh prestižnih tekmovanjih v Londonu

 

 

 

Konec junija je odlična zasedba skupine The Greenwich Trio uprizorila koncert  klasične glasbe v cerkvi St. Andrew-by-the-Wardrobe v Londonu. Koncertu je sledil sprejem za Slovence in prijatelje Slovenije, ki živijo v Veliki Britaniji.

 

 

 

The Greenwich Trio sestavljajo trije odlični mladi glasbeniki, in sicer pianistka Yoko Misumi, violinistka Lana Trotovšek in čelist Stjepan Hauser. Trio je komaj dve leti po ustanovitvi že prepoznan po svojih uglajenih nastopih, nabitih z energijo in strastjo do glasbe.

 

 

V tem kratkem obdobju so prejeli že številne prestižne nagrade in navdušujejo s svojimi nastopi v Veliki Britaniji in tujini. Ob treh čudovitih mladih upih nam je posebej v ponos slovenska violinistka Lana Trotovšek. Prejšnji mesec se je v veliki dvorani Blackheath Halls v Londonu, odvijalo najvecje tekmovanje fakultete Trinity College of Music v Londonu -  Soloist Competition 2009, kjer se je kod ena izmed treh finalistov, ki so bili izbrani izmed vec kot 50 instrumentalistov, predstavila tudi slovenska violinistka Lana Trotovsek. Clani komisije Paul Hughes (generalni manager BBC Symphony Orchestra), David Sigall (direktor mednarodne agenture Ingpen&Williams Ltd Artist Management) in Ryan Wigglesworth (gostujoci dirigent BBC Symphony Orchestra) so Lani Trotovsek za izvedbo Hacaturjanovega koncerta za violino dodelili prvo nagrado.

 

 

V naslednji sezoni se bo violinistka predstavila kot solistka pod vodstvom priznanega britanskega dirigenta v eni izmed prestižnih dvoran v Londonu. Le štiri dni kasneje je Lana zmagala se na drugem tekmovanju v Londonu- Beethoven Society of Europe Chamber Music Competition 2009 za najboljšo interpretacijo Beethovnovih sonat, za katero so se prijavili študenti vseh glasbenih fakultet v Veliki Britaniji. Predsednik komisije Martin Lovett ( violončelist svetovno znanega kvarteta Amadeus) je v dvorani Stainway Hall, kjer se je odvijalo tekmovanje, Lani in njeni pianistki Gayane Gasparyan, podelil prvo nagrado.